Luft under vingene!

Tekst og bilder: Siv Henningstad

Liker du frisk luft under vingende og brummende lyder, da har du kanskje hjerte for gamle fly? Søndagen den 21. mai var den årlige Flydagen på Kjeller Flyplass. Den ble arrangert av Nedre Romerike Flyklubb, Veteranflyklubben – Norges eneste flygende museum. Dette var den 29. flydagen på Kjeller Flyplass. Den over 100 år gamle historiske flyplassen som er en av de eldste flyplasser i verden!

Strålende sol og blå himmel ble en perfekt ramme rundt denne flotte dagen! Flydagen ble høytidelig åpnet av leder Finn Terje Skyrud i Kjeller Flyhistoriske Kulturpark og politiker Anniken Huitfeldt.

Urpremiere
Dagen startet med urpremiere på Jennifer Cornwell Chrisholm-Høibråtens Flysangprosjekt. Sangen ble fremført med bandet Åretak sunget av Marianne Haugen, Veronica Løvlund Andersen og på gitar Jostein Sjøhaug. En egen Band Aid for bevaring av kulturen og flyplasshistorie på Kjeller Flyplass. Denne sangen ble komponert spesielt til Flydagen. Hør sangen på linken nedenfor.

 

Dakota i lufta
Dakota Norways DC-3 Dakota fra 1943 «Sølvfuglen» var i lufta med gjester hele dagen. Dette er Norges eneste flygende DC-3. Den mest populære flyturen på flygdagen.
 
Foreningen Hjemmebygde fly har også sin base på Kjeller Flyplass. Her viste de frem sine ulike fly. Foreningen har 100 fly og 250 medlemmer. Tore Bjølgerud ble i 2003 ferdig med å bygge sitt eget fly type E-Racer. Det er et lite småfly med plass til 2 personer. Det tok han over 3000 arbeidstimer. I 2016 kjøpte Konrad Beiske seg inn og nå deler de på vedlikehold, drift og flyglede. Det koster ca 50.000,- i året i leie, forsikringer og service. Flyet kan være i luften hele året. Flyet har en rekkevidde fra Kjeller og helt til Bodø.

 

Mathias Håkensen Søilen er sønn av pilot Marius Håkensen som er sønn av Anne og Lars Håkensen. Dette er flyfamilien som er ivrige piloter og ildsjeler I Nedre Romerike Flyklubb Veteranklubben. Da Marius Håkensen bygde seg sitt fly et Tiger Moth LN-ADC i 2013, ville sønnen Mathias også ha sitt eget fly. Pappa Marius så ingen annen utvei, enn at han like gjerne bygde en kopi av sitt fly i mini utgave til sin sønn. Denne mini utgaven er så populær at den er utstilt hvert år på flydagen til glede for alle små og store flyentusiaster. Flyet til Marius er et fly som ble brukt på DeHavillands flyskole på Hatfield, England 1935 til 1940, før det ble tatt inn i RAF Marius har selv reparert og restaurert sitt eget fly.

Familien Håkensens gamle fly
Anne Håkensen – 1954 Saab Safir, LN-BII
Lars Håkensen – 1941 Tiger Moth, LN-KAY
Marius Håkensen – 1935 Tiger Moth, LN-ADC
Anders og Marius Håkensen – 1952 Saab 91B-2, LN-HHS
Minne for livet
Ellers var det utstilling av biler, modellfly, flysimulator og flyutstilling samt aktiviteter for barna og hyggelig kafe med salg av is, brus, kaffe, vafler og pølser. Gratis adgang gav store og små en unik mulighet til å se gamle og sjelden fly på nært hold. Mange lot seg friste i det fine været og ble med på helikoptertur eller flytur i flere av de unike gamle flyene og fikk en opplevelse av de sjeldne og et minne for livet!
 
 Årets attraksjon: Et veteranfly LN-KFM.
1929 modell DeHavilland Standard Moth.
Norges eldste fly.
Historiske fly i lufta:
DH60 Moth
Boeing Sterman
Eaa RV formation
4xDH Tiger Moth
DHC-1 Chipmunk
Fairchild Cornell
2x Piper Cub
2x Bücker Jungmann
Cessna Birddog
4x Saab Safir
Yellow Sparrows RNoAF med Saab Safari
North American
AT-6 Harvard
Noorduyn Noresman
Max Holste Broussard
DC-3 Dakota Supermarine
Spitefire MK XVI
MiG-15 UTI
DH Vampire
Pitts S2A
Extra 230
Cap10C
Linker: