Fly selv i USA?

Av Henrik Dahl Tyskerud

Jeg har nylig konvertert sertifikatet mitt til ett FAA sertifikat da jeg har fått noen venner der borte som gir meg muligheten å fly i USA.

Dette var en overraskende enkel prosess så jeg tenkte jeg kunne dele det med klubben slik at andre kan dra nytte av min erfaring om det er noen som vurderer å gjøre det samme.

Første trinn: Søke om verification of foreign license and medical certification

Dette gjør du online på www.faa.gov.

Skjema som må fylles inn heter: Application AC 8060-71 – Verification of Foreign License and Medical Certification

https://www.faa.gov/licenses_certificates/airmen_certification/foreign_license_verification/

Når det er gjort er det bare å smøre seg med litt tålmodighet, for nå skal FAA kontakte norske LT og få tilsendt en bekreftelse på sertifikatene dine. Det tok snaue 2 mnd før jeg fikk bekreftelsen.

Andre trinn: Lag en IACRA konto

Dette gjør du på www.iacra.faa.gov

Når du har en konto så skal du lage en søknad der på hvilke sertifikat du vil ha verifisert. Dette er å en enkel og selvforklarende prosess, fyll inn etter beste evne. Skulle du lure eller det bli noe feil så er ikke det noen krise da dette gås igjennom av en inspektør og kan rettes opp.

Noter også ned FTN nummeret til kontoen din. Dette kommer inspektøren å trenge når han skal inn og godkjenne.

For meg var det som følger:

Start application – (application type) Pilot —> (certifications) Private Pilot, Foreign based, CFR 61 original —> Start application

Igjen gjelder det å fylle inn etter beste evne. Der er en del kategorier på timer som ikke brukes på samme måte i Norge. Dette gås også igjennom av en inspektør senere.

Tredje trinn:

Nå er det på tide å møte en inspektør. Ta kontakt med ett Flight Standards District Office (FSDO) i nærheten av der du skal besøke og avtal en time. Disse kontorene finnes det mange av så det skal ikke være vanskelig å finne ett i nærheten der du skal besøke.

Det finnes en liste her: https://www.faa.gov/about/office_org/field_offices/fsdo/

Når du kommer til ditt FSDO så ha med deg Pass, FCL sertifikat og medical og gjerne en kopi av søknaden. I søknaden så legger du inn hvilket FSDO du vil besøke så de skal ha fått kopi. Det er heller ingen problem å be om et annet FSDO, de vil videresende søknaden dit, men det er jo alltid greit å ha med en kopi selv også.

Der vil en inspektør gå igjennom alle papirene og godkjenne alt på IACRA kontoen din og sjekke at du kan snakke engelsk.

Du får ett midlertidig sertifikat, og det endelige sertifikatet vil bli sendt hjem til deg i Norge i Posten.

Dette er ett sertifikat som er gyldig så lenge du har med deg ett gyldig JAR-FCL sertifikat med de rettighetene det gir deg.

og det beste av alt. Ingen gebyr!

Siste trinn:

Du trenger nå en Flight Review av en hvilken som helst instruktør for å aktivere ditt sertifikat.

Altså en flytime med instruktør som signerer dette ut i loggen din.

Det er vel egentlig det hele. Lykke til og happy landings!